MotetMotet definition
Motet är en klassisk musikform som kännetecknas av att körsång framförs av en grupp sångare utan instrumental ackompanjemang. Motetten har sitt ursprung i medeltidens katolska liturgi, men har också använts inom vissa former av protestantisk musik och andra traditioner. De flesta motetter är diktade för att återge ett bibelord eller en religiös text på ett musikaliskt sätt. Musikstycket kan bestå av flera delar, som följer samma melodi men med olika tekst.
Ordet i ett sammanhang
Motetten ”Ave Verum Corpus” är ett av de mest populära verken från den klassiska motets historia. Kompositören Mozart har skrivit flera motetter som fortfarande är mycket populära och ofta framförda i kyrkor och konserthallar världen över.
Hur blir man bra på motet?
För att bli bra på att sjunga motetter måste man lära sig grundläggande sångtekniker, som andningsteknik, rytmtillskott och tonfall. Det kan vara till hjälp att lyssna på olika sollillställningar av motetter för att höra hur musiken ska låta och hur partierna ska vara harmoniska. Det är också viktigt att lära sig noter och melodier ordentligt, samt att träna på att sjunga a cappella, utan instrumentell ackompanjemang.
Relaterade termer
- Cantata
- Madrigal
- Gésuite
- Massa
- Kantat